Για ραντεβού

2107482645

2107489111

6937755921

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 15.00-20.00

Τρίτη: 10.00-19.00

Τετάρτη: 10.00-19.00

Πέμπτη: 10.00-19.00

Παρασκευή: 10.00-19.00

Σακχαρώδης διαβήτης & Περιοδοντική νόσος: Μία αμφίδρομη σχέση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι το 2030 ο διαβήτης θα έχει επηρεάσει περίπου το 10% των ενηλίκων παγκοσμίως, δηλαδή 439 εκατομμύρια άτομα. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία ορίζει τον σακχαρώδη διαβήτη ως μια σοβαρή ασθένεια στην οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη η οποία είναι απαραίτητη για την μετατροπή του σακχάρου του αίματος, του άμυλου και άλλων τροφών σε ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Περίπου 29 εκατομμύρια αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη και 7,2 εκατομμύρια δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.

Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη γνωρίζετε ήδη την σημασία του ελέγχου της νόσου. Ίσως όμως να μην ξέρετε ότι η καλή στοματική υγεία όχι μόνο κρατά τα δόντια και τα ούλα σε καλή κατάσταση αλλά μπορεί να έχει σημαντικότατη επίπτωση και στον έλεγχο του διαβήτη. Η περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) είναι φλεγμονώδης αντίδραση σε μία μικροβιακή μόλυνση η οποία, αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στους ιστούς αλλά και στο κόκαλο που περιβάλλει τα δόντια και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο, η οποία με την σειρά της, όπως και κάθε άλλη μόλυνση στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να μειώσει την ικανότητα παραγωγής ή και χρήσης της ινσουλίνης. Επιπλέον, οι διαβητικοί όταν έχουν περιοδοντίτιδα εμφανίζουν μεγαλύτερη καταστροφή στο κόκαλο σε σχέση με τους υγιείς και συχνά αντιμετωπίζουν μια πιο επιθετική περιοδοντίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε απώλεια των δοντιών με περαιτέρω συνέπεια δυσκολία στην μάσηση και την πέψη των τροφών. Για τους διαβητικούς, αυτή η δυσκολία μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην σωστή διατροφή και τον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα.

Όπως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει περιοδοντική νόσο, ερευνητικές εργασίες υποδεικνύουν ότι και η περιοδοντική νόσος μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στους διαβητικούς ασθενείς. Η περιοδοντική νόσος αυξάνει τα «σήματα» φλεγμονής του οργανισμού τα οποία αυξάνουν το επίπεδο γλυκόζης του αίματος. Αυτό δημιουργεί αυξημένα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια των οποίων ο οργανισμός λειτουργεί με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συνεπώς είναι σημαντικό για τους διαβητικούς να θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος και να εξαλείφεται η μικροβιακή μόλυνση για να είναι εφικτός ο καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος.

Η περιοδοντική νόσος θεωρείται η έκτη επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι είναι σημαντικό για τους διαβητικούς ασθενείς να γνωρίζουν τις θεραπευτικές επιλογές. Αν η περιοδοντική νόσος διαγνωσθεί έγκαιρα, ο περιοδοντολόγος μπορεί να παρέχει θεραπεία η οποία θα αναστείλει την νόσο και θα επαναφέρει τα ούλα σε κατάσταση υγείας προλαμβάνοντας την καταστροφή του οστού και την απώλεια των δοντιών. Στην πραγματικότητα η περιοδοντική θεραπεία έχει βρεθεί ότι βελτιώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς, και μπορεί έτσι να βοηθήσει στην μείωση της ανάγκης για ινσουλίνη. Ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική θεραπεία σε διαβητικούς ασθενείς μειώνει κατά 0,4% το επίπεδο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (Hba1c) στο αίμα. Αυτή η μείωση είναι η αντίστοιχη με εκείνη που θα προκαλούσε ένα δεύτερο αντιδιαβητικό φάρμακο το οποίο θα χρησιμοποιούσαμε σε συνδυασμό με ένα κύριο φάρμακο κατά του διαβήτη.

Αν ο σακχαρώδης διαβήτης είναι καλά ελεγχόμενος, η περιοδοντική θεραπεία είναι παρόμοια με την θεραπεία ασθενών χωρίς διαβήτη. Στα αρχικά στάδια της περιοδοντικής νόσου η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό και ριζική απόξεση ανά τεταρτημόριο, μία διαδικασία κατά την διάρκεια της οποίας αφαιρούνται η μικροβιακή πλάκα και η πέτρα από τους περιοδοντικούς θυλάκους γύρω από τα δόντια. Οι διαβητικοί ασθενείς συνήθως προγραμματίζουν τα ραντεβού τους για περιοδοντική θεραπεία πρωινές ώρες και μετά την λήψη του πρωινού γεύματος για να σταθεροποιήσουν ή και να προλάβουν μία απότομη πτώση του επιπέδου του σακχάρου του αίματος.